Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

MTK legendárium | 284. rész

Publikálva: 2023.07.31 Frissítve: 2023.07.29 MTK Budapest

Az MTK-alapító, Szekrényessy Kálmán élete. „Az első kerékpár kirándulásokat is szervezte” 65. rész.

Azon örvendetes tényt, hogy Szekrényessy az új sportág területén mind otthonosabban kezdett mozogni mi sem bizonyította jobban, minthogy beindult versenyszervezői tevékenysége. Ennek eredményeként 1883 nyarán az általa szervezett balatoni úszóversenyt gondosan előkészített kerékpárviadallal egészítette ki. A figyelem középpontjába került úszóversenyek helyszínén ily módon az összesereglett publikumnak bőven nyílt alkalma ismerkedni az újszülött magyar kerékpársporttal.

Lelkes ősbiciklistáink klubba szerveződve valóságos magánhadseregként működtek. Egy-egy kirándulásra – miként eleink portyázó kalandozásaikra – szabályos hadrendben vonultak fel. Az útvonal megtervezése a haditanács komolyságával zajlott, mely során kijelölésre került a „kirándulási bizottság” vezérkara. Szekrényessy, mint tapasztal hadfi, több ízben kapitányi megbízást kapott, kinek tevékenységét segítette a „kirándulási-bizottság” alkapitánya.

A vezérkar utasításait egyezményes hangjelekkel a kürtös továbbította a legénység felé. A zárt oszlopban fegyelmezetten haladó „század” impozáns látványt nyújtott. Szekrényessy Kálmán sportlapjában annak harcostársa és barátja, budafai Vermes Lajos a következőképpen tudósít az első magyar kerékpár kirándulásról 1883 februárjából, melyen Szekrényessy elmaradhatatlan tagként vett részt:

A Budapesti-Kerékpár-Egylet tagjai e hó 4-ikén tartották első társaskirándulásukat, amely hivatalos jellegű volt. A kirándulás helye a Rákos-kastély volt.

Az utócsapatnál érdekes verseny fejlődött ki egy történetesen arrafelé lovagló katonatiszt s a kirándulók egyike között, amely a szerfölött rövid távolság következtében (az útnak csak kis részén tartott) a lovas győzelmével végződött. Az indulás 2 ½ órakor történt: Rákosra 5 ¼ órakor érkeztek a kerékpározók. Az egylet vendége volt Howcele úr bécsi kerékpározó, aki már több kerékpárversenyben győzött. Rákoson egész társaság fogadta a kirándulókat, akik kedélyes társalgás között elfogyasztott uzsonna után csakhamar ismét gépeik nyergébe szálltak, hogy visszakerékpározzanak a fővárosba. A kirándulásnak szélcsönd kedvezett, az út kitűnő volt, legjobbaknak az angol gépek bizonyultak.” 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!